Ik wens mezelf geluk. Een geschiedenis van autisme

Eind 2019 ben ik me serieus gaan inlezen over autisme. Ik raakte dermate gefascineerd dat al snel het idee ontstond om een boek over de geschiedenis van mijn syndroom te schrijven. In juni 2020 tekende ik een contract bij Atlas Contact.

De werktitel van het boek is Ik wens mezelf geluk – een uitspraak van Donald Triplett (1933), de eerste Amerikaan met een autismediagnose. Mijn boek is geïnspireerd op de autismegeschiedenissen van Adam Feinstein (A History of Autism, 2010), Steve Silberman (Neurotribes, 2015) en John Donvan en Caren Zucker (In a Different Key, 2016). Het bestrijkt de afgelopen honderdtwintig jaar, van het moment dat de Zwitserse psychiater Eugen Bleuler het woord autisme bedacht tot nu.

Hoewel er onvermijdelijk overlap is met de boeken van Feinstein, Silberman, Donvan en Zucker, richt ik mij meer op Europa, en besteed ik ook ruim aandacht aan de Nederlandse autismegeschiedenis. Ik hoop het boek ergens in 2022 af te hebben – concreter dan het hopeloos vage ‘ergens in 2022’ kan ik het voorlopig nog niet maken.

Ik wens mezelf veel schrijfgeluk!

Donald Triplett (rechts) met broer Oliver. (Foto met dank aan John Donvan)

Donald met John Donvan en Caren Zucker. (Foto met dank aan John Donvan)