Ik ben geboren in 1992 en opgegroeid in het dorpje Hoevelaken – bekend van het knooppunt waar altijd files staan en van Arie Ribbens’ carnavalsklassieker ‘Polonaise Hollandaise’ (‘Wij vieren feest / dus weg met de malaise / want nu is het tijd voor de polonaise Hollandaise / Van hier tot Oeteldonk / Bij Hoevelaken linksaf’). Op jonge leeftijd kreeg ik de diagnose PDD-NOS (pervasive developmental disorder not otherwise specified), een vorm van autisme. In 2011 is die diagnose bijgesteld tot het ‘syndroom van Asperger’, en in 2014 tot ‘autismespectrumstoornis’.

Na het vwo ben ik literatuurwetenschap gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Sinds mijn afstuderen werk ik als freelance (eind)redacteur voor uitgevers, tijdschriften en particulieren, en sinds 2018 zit ik in de redactie van de Nederlandse Boekengids. Daarnaast schrijf ik regelmatig artikelen en werk ik momenteel aan een boek over de geschiedenis van autisme, dat ergens in 2022 verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact.

— Niels Springveld

Laatste artikelen

Een rukker en een bedrieger

Vaccinatiescepsis heeft een lange geschiedenis, die de afgelopen decennia nauw verbonden is geraakt met (de angst voor) autisme. Middenin deze gevaarlijke mix staan machtswellustige politici en charlatans als Andrew Wakefield, die met valse oorzakelijkheden en valse hoop op genezing gebruikmaken van wanhopige ouders. Wakefield is het brein achter een van de grootste medische schandalen van de afgelopen dertig jaar. Zijn krakkemikkige artikel in het medische tijdschrift The Lancet leidde tot een mondiale mediastorm en een golf van vaccinatiescepsis.

The First Dutch Boy with Autism – and the Nun Who Cared for Him

From the late 1930s until 1956, Sister Gaudia was the driving force behind the Paedological Institute in Nijmegen, the Netherlands. Her pioneering work in the field of autism reseach is lesser known than that of Kanner and Asperger, but just as thorough and intriguing. In her 1968 dissertation, Sister Gaudia – who by then had left the congregation and was once again known as Ida Frye – primarily focussed on the case of an intelligent young boy: Siem.

Het stenen beeldje: over de autismepioniers van het Paedologisch Instituut

Leo Kanner en Hans Asperger worden alom beschouwd als de eersten die het syndroom autisme beschreven. Veel minder bekend zijn de stafleden van het Paedologisch Instituut in Nijmegen, die in de jaren dertig op vergelijkbare wijze over autisme schreven. Een reconstructie van hun pionierswerk aan de hand van de levensverhalen van PI-medewerker Ida Frye (alias zuster Gaudia) en Siem, de eerste Nederlander met een autismediagnose.